Telefon-ikon0703-080158

Vanliga frågor

Kan alla göra permanent hårborttagning med lasermaskin?

Man kan behandla i stort sätt alla hudtyper om det är kontrast mellan håren och hudfärgen. Om du dock tex i normalfall har ljusbruna hår och ljus hud och då blir ett par toner mörkare i huden pga solning, så kan man inte använda samma höga effekt på lasern och du får troligtvis inte samma goda effekt av den behandlingen. Samma gäller om du har en lite mörkare hudtyp i grunden och svarta hårstrån. Blir huden brunare, så får effekten sänkas, även om man kan göra en behandling. 

Är du dock någon av nedanstående så skulle det vara bättre att vänta el inte göra det alls för säkerhets skull:

  • Är gravid/ammar 
  • Är epileptiker  
  •  Använt aknemedicin under de senaste sex månaderna eller om du har använt någon medicin som gör dig ljuskänslig.  
  • Har pågående bakteriella, virus- eller svampinfektioner i behandlingsområdet, tex. herpes, eksem, psoriasis och liknande. 
  • Tidigare haft hudcancer.  
  • Är under 18 år då den hormonella balans inte är stabil, men med förälders godkännande och närvaro under behandling kan ungdomar mellan 16-18 år göra behandling på vissa områden.
Hur många behandlingar behöver jag?

För att få ett permanent behandlingsresultat, så måste man behandla hårstråna i den så kallade anagena fasen, dvs växtfasen, då hårstråna är i kontakt med hårroten. För att permanent kunna skada näringstillförseln till hårsäcken, måste man alltså behandla dem då. Tidsintervallen mellan behandlingarna bör därför vara 4-6 veckor, förutom mellan behandling 1 och 2 som rekommenderas till 3 månader.

Det är individuellt och olika i tex ansikte och på kroppen. Efter ett par behandlingar vet du din ungefärliga behandlingsintervall.

Hårstråna växer dessutom i intervaller, med växelvis vilande/aktiva hårsäckar, påverkas av ålder, hormoner, vitaminer och arvsanlag. Detta gör permanent hårborttagning svårt att på förhand bestämma exakt hur många behandlingar just du behöver. Vanligen mellan 5-8 behandlingar, ibland färre, ibland fler.

Vad ska jag tänka på innan en laserbehandling?

Helst bör du avstå från att sola området 3-4 veckor före behandlingen och 3-4 veckor där efter, gäller även spraytan, solarium och brun utan sol-kräm. Bäst resultat ges om du avstår från dessa under hela behandlingstiden då det bör gå mellan 2-10 v mellan varje behandling och du kommer behöva fler än 1.

Raka det område som ska behandlas 24 timmar innan. Har du svårt att komma åt eller inte rakat dig så hjälper jag dig gärna men behöver då ta av din bokade behandlingstid.

Under hela behandlingskuren får man inte noppa, vaxa eller använda någon annan hårborttagningsmetod än rakning. Inga hudvårdsprodukter eller deodorant skall användas innan eller direkt efter behandlingen.

Risker med laserbehandling

Risker och sidoeffekter:

I mycket sällsynta fall kan brännskador uppstå. Detta ser ut som små sår eller blåsor och kan bero på att man är väldigt känslig mot lasers ljus eller att man kanske är något brunare än vanligt, tex efter sommaren. Detta läker normalt utan problem, men det kan ta några månader. Utsätt därför inte detta område för solljus och använd alltid solskydd spf 50. Klia inte heller på området, då kan en infektion uppstå.

24 timmar efter en behandling bör du inte göra någon aktivitet som höjer kroppstemperaturen för mycket. T.ex. basta, träna, duscha varmt, vistas i sol. Då det behandlade området redan är känsligare och utsatt för värme ökar risken för hudpigmenteringar och irritation/sveda.

Vad är skillnaden på laser och IPL?

Alexandritlasern är bäst i forskningstesten tätt följt av diodlasern. Det finns IPL utrustning som ger ok resultat, men det är väldigt svårt som konsument att veta vad för slags IPL utrustning som kliniken man går på har och hur ofta de mäter sin lampa och byter den. Om du går till en klinik med laser så är den alltid på den våglängden som utlovats och du har som konsument lättare att veta vad du får, däremot är diodlasern som ett mobilbatteri - det tappar kraft från start till den inte ger effekt längre och behöver bytas regelbundet. Alexandritlasern har en alexandritkristall som är bestående.


Vad är då skillnaden på LASER och IPL?

En laser är på en specifik våglängd, framtagen just för det speciella ändamålet, tex att ta bort hår permanent (KTP laser, 532 nm, grönt ljus). Alexandritelasern(rött ljus) är på 755 nm och diodlasern(infrarött ljus) är på 800 nm. Man har mätt fram vad som tar mest på pigmentet i hårstrået och vilket djup som håren sitter(kan variera mellan 2-6 mm djupt). Man har också tagit fram vid vilken nanometer som minst påverkar övrig vävnad (så som blodkärl och vatten). Alltså finns väldigt lite risk för att skada övrig vävnad, även om behandlaren så klart ska veta inställningar för hudtyp, känslighet, pigment i huden etc, för att få ett korrekt behandlingsresultat.

Ett IPL system är ett brett spektrum av ljus oftast mellan 600-1200nm och man använder ett filter för att ta fram det ljuset man vill ha till en viss behandling. Det sägs att man kan använda IPL till olika behandlingar, så som reducering av ytliga blodkärl, reducering av hår, samt hudföryngring. Pga av att IPL system har så många våglängder som sprids väldigt brett, så tar det mer på annan vävnad än bara själva håret, det finns med andra ord lite högre risk för att skada annan vävnad än hårsäcken och högre smärta vid behandling. En del tycker att IPL ger ett ok resultat på tjockare hårstrån, men på tunnare, så är resultaten mer tveksamma.

/